Bekijk!  
Home / Route Tour de France 2023

Route Tour de France 2023

De route van de Tour de France leidt de rijders dit jaar weer langs bijzondere en de meest pittoreske plaatsjes in Frankrijk. De route start in Bilbao, Spanje. Vanaf de derde etappe doet de Tour Frankrijk aan en zal het land tot de finish drie weken later niet meer verlaten. De route brengt de renners naar de prachtigste locaties in Frankrijk, waar ze kunnen genieten van adembenemende landschappen en uitdagende beklimmingen. Bijzonder is dat in 2023 alle vijf de belangrijke berggebieden van Frankrijk worden doorkruist, namelijk de Pyreneeën, de vulkanen van de Auvergne, het Juragebergte, de Alpen en de Vogezen.

Pyreneeën

De Pyreneeën staan dit jaar in de spotlight, met de beklimming van de Col du Tourmalet als hoogtepunt. De renners beginnen in Bayonne en Frans Baskenland en maken hun weg naar Pau, bekend om zijn prachtige kasteel. Ze zullen ook de Col d’Aspin en de gevreesde Col du Tourmalet bedwingen voordat ze aankomen op het Plateau du Cambasque, met uitzicht op het skidorp Cauterets.

Auvergne

In de Auvergne staat de Puy de Dôme op het programma, een van de hoogtepunten van de Tour. De beklimming van deze berg, met zijn spectaculaire uitzicht op de omgeving, is een uitdaging voor de renners. Daarnaast kunnen ze ook via een muilezelpad en een tandradtrein de top bereiken.

Jura

In de Jura komen de renners langs Châtillon-sur-Chalaronne, een charmant stadje in de Ain-regio. Dit pittoreske plaatsje markeert het startpunt van de etappe en biedt een prachtige omgeving met meren en het nabijgelegen Juragebergte.

Alpen

De Franse Alpen staan bekend om hun mooie meren en legendarische bergpassen. De renners zullen genieten van het uitzicht op het Meer van Genève en het Meer van Annecy, voordat ze de uitdagende beklimmingen van de Col du Feu en andere bergpassen tegemoet gaan. Morzine, gelegen in het skigebied Les Portes du Soleil, biedt ook tal van buitensportactiviteiten voor liefhebbers. De legendarische Alpe d’Huez is dit jaar geen onderdeel van de Tour.

Les Gets en Saint-Gervais zijn twee andere bestemmingen in de Franse Alpen die de renners aandoen. Ze zullen de Col de la Forclaz de Montmin bedwingen en genieten van het spectaculaire uitzicht op het Meer van Annecy. Courchevel, een populaire wintersportplaats, staat ook op het programma en biedt uitgebreide voorzieningen en activiteiten in zowel de zomer als de winter.

Vogezen

De Vogezen, met hun weidse natuur en traditionele erfgoed, bieden een unieke etappe met de finish op de steile hellingen van Le Markstein. Hier kunnen renners en bezoekers genieten van wandelen, rodelen, paragliden en mountainbiken in een prachtige natuurlijke omgeving.

Traditiegetrouw eindigt de Tour de France met de massasprint op de Champs-Elysées in Parijs. Met nog een jaar te gaan tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, vormt de slotsprint een voorproefje van de opwinding die de stad te wachten staat. De renners zullen hun Olympische topvorm laten zien terwijl ze strijden om de overwinning op deze iconische locatie.

De complete route – alle etappes in woorden:

De Tour de France 2023 bestaat uit 21 etappes, met verschillende soorten etappes zoals heuvelritten, vlakke etappes, bergritten en een individuele tijdrit. De eerste etappe is een heuvelrit die plaatsvindt op zaterdag 1 juli 2023, met een afstand van 182 kilometer van Bilbao naar Bilbao. Op zondag 2 juli is er opnieuw een heuvelrit, ditmaal van Vitoria-Gasteiz naar San Sebastián, met een afstand van 208,9 kilometer.

Op maandag 3 juli staat er een vlakke etappe op het programma, van Amorebieta-Etxano naar Bayonne, met een afstand van 187,4 kilometer. De volgende dag, dinsdag 4 juli, is er opnieuw een vlakke etappe van Dax naar Nogaro, met een afstand van 181,8 kilometer. Woensdag 5 juli vindt er een bergrit plaats van Pau naar Laruns, met een afstand van 162,7 kilometer. Op donderdag 6 juli staat er nog een bergrit op het programma, ditmaal van Tarbes naar Cauterets, met een afstand van 144,9 kilometer.

Op vrijdag 7 juli volgt er een vlakke etappe van Mont-de-Marsan naar Bordeaux, met een afstand van 169,9 kilometer. Op zaterdag 8 juli is er een heuvelrit van Libourne naar Limoges, met een afstand van 200,7 kilometer. De eerste negen etappes worden afgesloten met een bergrit op zondag 9 juli, van Saint-Léonard-de-Noblat naar Puy de Dôme, met een afstand van 182,4 kilometer.

Na een rustdag op maandag 10 juli gaat de Tour de France verder met etappe 10, een heuvelrit van Saint-Ours-les-Roches naar Issoire, met een afstand van 167,2 kilometer. Op woensdag 12 juli staat er een vlakke etappe op het programma van Clermont-Ferrand naar Moulins, met een afstand van 179,8 kilometer. Donderdag 13 juli volgt er een heuvelrit van Roanne naar Belleville-en-Beaujolais, met een afstand van 168,8 kilometer. Op vrijdag 14 juli is er een bergrit van Châtillon-sur-Chalaronne naar Grand Colombier, met een afstand van 137,8 kilometer.

Zaterdag 15 juli wordt er een bergrit verreden van Annemasse naar Morzine, met een afstand van 151,8 kilometer. Op zondag 16 juli volgt er opnieuw een bergrit van Les Gets naar Saint-Gervais Mont-Blanc, met een afstand van 179 kilometer. Na een rustdag op maandag 17 juli staat er op dinsdag 18 juli een individuele tijdrit op het programma van Passy naar Combloux, met een afstand van 22,4 kilometer.

Op woensdag 19 juli volgt er een bergrit van Saint-Gervais Mont-Blanc naar Courchevel, met een afstand van 165,7 kilometer. Daarna, op donderdag 20 juli, staat er een heuvelrit op het programma van Moûtiers naar Bourg-en-Bresse, met een afstand van 184,9 kilometer. Op vrijdag 21 juli volgt er een vlakke etappe van Moirans-en-Montagne naar Poligny, met een afstand van 172,8 kilometer.

Zaterdag 22 juli wordt er een bergrit verreden van Belfort naar Le Markstein, met een afstand van 133,5 kilometer. En tot slot, op zondag 23 juli, is er de laatste etappe van de Tour de France 2023, een vlakke etappe van Saint-Quentin-en-Yvelines naar Parijs, met een afstand van 115,1 kilometer. Dit is traditioneel de etappe waarin de renners de Champs-Élysées in Parijs bereiken en de sprinters strijden om de laatste overwinning van de Tour.

In totaal bestaat de Tour de France 2023 uit een mix van heuvelritten, vlakke etappes en bergritten, met een individuele tijdrit en enkele rustdagen tussendoor. De afstanden van de etappes variëren van 22,4 kilometer tot 208,9 kilometer, en ze brengen de renners door verschillende landschappen en uitdagende parcoursen verspreid over heel Frankrijk.

Bekijk het schema van alle etappes

Laatst bijgewerkt: 3 juli 2023, 13:51
Top